33 Comments
Jan 22, 2022Liked by Jens Ganman

Jag vet att du som vanligt fångat och beskrivit ett samhällsproblem på ditt sedvanliga klarsynta och begåvade sätt men, det du beskriver lämnar mig så illa berörd att jag inte vet hur jag skall reagera. Det är så vedervärdigt att våra sk ledare nedvärderar vårt eget folk, våra egna behov, vårt eget språk, vår egen kultur att det vänder sig i magen och jag börjar känna ett hat mot den självutnämnda elit som suger ut den arbetande delen av befolkningen utan att tillföra någonting själva. Vem fan har gett dom mandat och tillstånd att göra såhär? Det borde rendera offentligt spöstraff och jag önskar dom ett plågsamt slut...i alla avseenden

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Ännu en fullständigt lysande text av dig. Tack, Jens!

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Tack för att du delar dina tankar, Jens!

Morsan är 91 och klarar sig själv i sitt lilla radhus. Än så länge. Syrran och jag har lovat henne att det inte skall bli som för hennes bästa kompis som bröt lårbenshalsen för några år sedan och behövde hjälp med allt från matlagning till underlivstvätt. Hennes lägenhetsnyckel for runt bland vårdpersonal och hon räknade till 25-32 olika människor per månad (hon förde loggbok) som sonika öppnade hennes dörr och stod i hallen.

Många var män ifrån länder söder om Italien som knappt kunde, vare sig tala eller förstå, svenska. Dessa män skulle tvätta min morsas kompis i underlivet...Hon ägde sin lägenhet och tog sonika ett lån för att betala en privat vårdare som tog hand om henne...

Svenskarna är ett märkligt folk. Jag reser över hela jordklotet i mitt jobb och kan intyga att 70-80% i alla länder bryr sig väldigt lite om politik. De har fokus på att få sin vardag att gå ihop. Skillnaden dock, mellan Sverige och (många) andra länder är högmodet och överlägsenheten som 75-procentarna har i Sverige. Den självbilden vi har fått itutat i oss; att vi är lite förmer än andra. Vi vet bättre. Fr a så vill väl varenda dj-el bli svensk och vara enormt tacksam för att de får komma hit och tvätta underliven på vår gamlingar...Språket, ja men det är väl hur lätt som helst att fixa. Sverige är ju såååå fantastiskt så det är en ynnest att få lära sig ett dylikt "minoritetsspråk". Samma 75-procentare åker till Gran Canaria och Phuket och rynkar på näsan åt de lata och mindre bemedlade spanjorerna och thailändarna...

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

För ett par veckor sedan flyttade jag min mor från ett privat skitföretag ”Vardaga” till ett kommunalt boende i Vadstena.. Det är som natt och dag.. i Vadstena finns endast kunnig och svensk personal. Min mor har fått tillbaka sin röst (den var hysterisk innan) hon känner sig lugn och trygg och det bästa av allt är att hon slipper bli duschad och torkad i rumpan av unga utländska killar med knapphändig svenska.. 1 1/2 år av förspilld tid för en 88-åring..

Tidigare ringde hon ofta och grät över hur illa hon blev behandlad. Otaliga gånger har jag ringt till verksamhetschefen och sagt ifrån.. En helt ohållbar situation, snudd på förnedrande..Jag anser att äldreomsorgen bör vara kommunal.. och inte en jakt på pengar där bristfällig och totalt okunnig personal anlitas till ett lägre pris.. Den här frågan måste genomlysas.. tack/Helena

Expand full comment
founding
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Tragiskt men sant, bra att du tar upp dom här problemen och lysande skrivet som vanligt Tack Jens

Expand full comment
Jan 21, 2022·edited Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Det var ett av de hetaste breven från kolonien hittills! Bravo! Kan du få det publicerat i ngn av MSM? Fokus kanske?

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Så bra och så fruktansvärt sorgligt. Har arbetat på äldreboenden och jag tycker det är ren förnedring av våra äldre som arbetat och slitit hårt. Min uppfattning är att generellt är personal från Mellanöstern och Nordafrika värdelösa men de flesta thailändskor är måna om de äldre (tyvärr är även de lite svåra att förstå ibland).

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Fascinerande och hemskt på samma gång.

Liknande, om än inte lika hemskt, så skulle någon från SFI komma till förskolan min son går på sa de. Jag fattade inte riktigt vad de menade. Nästa dag var det en blond kvinna där och en man från mellanöstern. Jag såg de bara snabbt och han sken upp i ett nervöst leende när han såg en jämnårig man i hopen av kvinnor och barn som omgav han. Något i blicken sa "ta mig härifrån".

Nästa dag såg jag han igen och insåg då att han var där i 2 dagar som något slags steg i SFI, jag vetifan varför. Lära sig svenska av 2-åringar?

De som varit väldigt noga med att mitt barn ska känna sig trygg med all personal får nu ha en främmande man på plats. - Ja jag tycker det var jobbigt att det var en man och inte en kvinna, ursäkta min ryggmärgsreflex.

Jag ville ta ett snack med rektorn och fråga hur detta fungerade men min bättre hälft avrådde mig och försäkra mig om att allt var i sin ordning, då hon har viss erfarenhet att jobba inom förskoleverksamhet. Hon intyga mig att de gör grundliga kontroller. Talade även med min syster som är förskolechef i en annan kommun. Enligt henne görs mer grundliga kontroller på de kulturtolkar (vuxna som delar ursprung med vissa barn) samt SFI-elever än på de vikarier som tas in från vikariepoolen. Vilket lät väldigt oroväckande måste jag säga....

När de nu lugnat ner mig från min initiala skräck att ha en främmande man i närheten av min son så började jag fundera på hans situation.

Komma till ett främmande land, försöka lära sig språket och hamna några dagar på en förskola bland 2-5 åringar som springer runt. Han måste känt sig som en idiot. Hade varit bättre han hängde med mig på mitt jobb (eller faktiskt hade ett eget jobb). Där pratar vi både engelska och svenska och framförallt är alla vuxna.

Nej istället lastar man in folk i förskolor och äldrevård, där personal och "interner" inte klagar.

Kan konstatera att denna integrations-skuld kommer vi få leva med länge. Vilka offren är får vi inte reda på mer än i texter som denna. Vet bara att det inte är någon i det berömda "klägget" som blir drabbad.

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Det här var väldigt bra ! Tack !

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Väldigt bra text. Tänker osökt på boken Never let me go av K. Ishiguro som visserligen behandlar en annars fråga, etiken i förhållande till forskningen och människans värde, men överfört till detta område är det tydligt hur illa ställt det är med just etiken och vi svenskar har förvandlats, kanske inte reservdelar men i vart fall penningmaskiner som förser samhället med våra skatter för att när vi inte längre förmår jobba och dra in pengar stoppas undan och förser andra med arbetsinkomster. Kvaliteten är oväsentlig, det centrala är att vi producerar arbetstillfällen för de som inte kan få andra jobb. Och självförsörjning är ju jättebra , så vem kan klaga. Rasistjävel, bara förnamnet…

Expand full comment
founding
Jan 24, 2022Liked by Jens Ganman

Om vi tror, att invandrare kan ta hand om de "enkla" jobben som Ylva Johansson förordar, då kommer vi att få ett klassamhälle, som blir mycket brutalare än det som vi hade för hundra år sedan.

Då bekämpade socialdemokratin klassamhället. Idag förnekar de den allvarliga etniska dimensionen, vilket gör ALLA till förlorare

Stig Carlsson

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Grymt bra skrivet Jens. Ännu ett ämne som snart inte kommer vara rasism får vi hoppas. Har själv bevittnat hur en i personalen på särbo plötsligt nådde fram till en äldre orolig dement boende genom att bara kallprata lite på den lokala dialekten. Enkel kommunikation. Lite humor, lite lirkande osv. Det var slående vilket genomslag det fick i en tilltrasslad situation. Och fullt logiskt dessutom.

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Du är on point som vanligt herr Ganman. Det är förjävligt att det ska behöva vara så här. Jobbar själv som personlig assistent och har både sett och upplevt vad dålig kommunikation p.g.a att man ej förstår språket kan ställa till det för en brukare. Kan då förstå hur svårt det blir på ett äldreboende där man har flera i behov av hjälp.

Men Göran har sagt nej så då är det bara till för oss andra att foga oss.

https://twitter.com/greiderdd/status/1284764869884096512?s=21

Är man poet och en inventarie på public service så är man tydligen kompetent nog att uttala sig i frågan.

Du skriver fantastiska texter och lyckas ofta få mig att skratta åt sånt som egentligen borde få en att bli mörkrädd.

Tack för det och mer av samma.

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Fyller 67 om en månad. Vill helst inte tänka på vad som väntar en på långvården om man hamnar där!

”Hope i die before I get old”

Kan New publik management ligga bakom senaste tidens debatt om assisterad dödshjälp?

Ur ett ett vårdekonomiskt perspektiv kunde det ju tyckas vara ett samhällsekonomiskt elegant sätt att lösa

de problem du tar upp i din krönika!

Med lite nyspråk och relativiserande så ska det nog gå att sälja in!?

(OBS ironi, tror jag!?)

Expand full comment
Jan 21, 2022Liked by Jens Ganman

Beklagar djupt ❤️❤️❤️😢😢😢

Expand full comment
Jan 24, 2022Liked by Jens Ganman

Världsklass!

Expand full comment